Anwar tidak layak berada dalam pakatan Pas-pembangkang


Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Dato' Muhyiddin Yassin disambut kira-kira 20,000 rakyat tanda sokongan tidak berbelah bahagi ketika beliau hadir pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Sekolah Menengah Teknik, Wakaf Tembesu, petang ini.


Sumber: TeganuKita

Tindak tanduk Pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam, membuktikan beliau tidak layak berada dalam pakatan pembangkang yang disertai Pas, kata Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.

Timbalan Perdana Menteri menegaskan jika pemimpin Pas mahu berpegang kepada ajaran Islam sebenar, mereka tidak sepatutnya bersengkokol lagi dengan Anwar kerana Ketua Pembangkang itu secara terang-terang melakukan banyak perkara menyalahi hukum syarak.

“Anwar tidak patut berada dalam pakatan pembangkang kerana beliau tidak sefahaman dengan Pas. Banyak tindakan beliau bertentangan dengan ajaran Islam dan hukum yang ditetapkan oleh Tuhan,” katanya ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Sekolah Menengah Teknik, Wakaf Tembesu, petang ini.

Hadir sama pada majlis itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus, Dato’ Haji Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri, Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, pemimpin kerajaan dan ketua-ketua jabatan.


Timbalan Perdana Menteri berkata, antara tindak tanduk Anwar yang bertentangan dengan ajaran Islam ialah sokongan beliau terhadap negara Israel dan cadangan supaya undang-undang berkaitan liwat dihapuskan.“Allah telah menetapkan bahawa liwat itu bertentangan dengan tabie manusia dan perbuatan itu diharamkan, tetapi Anwar pula tidak setuju dengan hukum yang ditetapkan oleh Tuhan,” kata beliau.

Pada masa yang sama, Tan Sri Muhyiddin turut mempertahankan kenyataan Menteri Besar Terengganu bahawa Pas merupakan ajaran sesat kerana tindak tanduk pemimpin parti itu juga menyeleweng dari ajaran Islam.


Malah, kata beliau, dalam banyak hal pemimpin Pas turut menyokong apa yang dilakukan oleh Anwar walaupun ia bertentangan dengan ajaran Islam, semata-mata untuk mempertahakan kedudukannya sebagai sekutu parti pembangkang.

Beliau berkata, jika pemimpin Pas gagal menasihatkan tindak tanduk Anwar dan bersetuju dengan segala tindakannya, tidak syak lagi parti itu juga sesat dan menyeleweng daripada perjuangan agama Islam.
Tags: ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 Komen

Post a Comment