BN Selangor Tuntut Penjelasan Kerajaan Negeri Status Tanah Yang Dirampas Milik KHSB Di Gombak


Barisan Nasional Selangor meminta penjelasan mengenai status tanah seluas 234ha yang mana pada Februari 2012, MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim telah mengakui bahawa kerajaan Negeri telah merampas tanah tersebut yang bernilai RM250 juta di Gombak yang sepatutnya dimiliki oleh Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB) atas alasan berlakunya perlombongan haram.

Koordinator BN Selangor, Dato’ Sri Ir Mohd Zin Mohamed berkata, Tan Sri Khalid Ibrahim dengan tegas mengakui bahawa ini adalah salah satu tindakan penguatkuasaan kerana pemilik tanah tidak mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan. Bagaimanapun, kenyataan oleh MB itu mengundang lebih banyak persoalan dan ianya begitu mencurigakan.

“Pada 4 Ogos 2011, pihak Mahkamah telah menetapkan bahawa tanah itu dimiliki secara sah oleh SAP Holding Berhad (anak syarikat KHSB). Namun begitu, tanpa menghiraukan arahan mahkamah, pada 25 Ogos 2011, tanah yang bernilai RM250 juta ini dirampas oleh Kerajaan Negeri tanpa alasan yang kukuh. Majoriti pemegang saham KHSB tidak dimaklumkan mengenai perkara ini.

Persoalannya, kenapa tanah itu dirampas setelah mahkamah memberikan kuasa kepada SAP Holding sebagai pemilih yang sah? Apakah status sebenar tanah itu? Adakah tanah pembangunan atau tanah pertanian?

Jika benar berlakunya aktiviti perlombongan haram di tanah tersebut, kenapa tiada tindakan dikenakan terhadap pihak yang melombong, dan kenapa selepas lebih setahun berlaku baru tindakan merampas tanah dilaksanakan?,” ujarnya yang juga Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri Selangor.

Tambahnya, adakah pihak kerajaan negeri membuat pengumuman kepada pihak Bursa Malaysia berhubung rampasan tanah tersebut?  Apakah status tanah itu sekarang ini, dan  adakah aktiviti perlombongan di tanah tersebut benar-benar telah terhenti?

“Pada 15 Nov 2011, Raja Idris yang juga Pengerusi KHSB telah mengarahkan CEO KHSB, Hashim Kamil Harun supaya membuat rayuan di PTD Gombak walaupun beliau maklum bahawa rayuan sepatutnya dibuat di Mahkamah tiga bulan dari tarikh berlakunya rampasan.

Kemudiannya pada 24 Nov 2011, Raja Idris mempertahankan arahan beliau supaya tiada rayuan dibuat di mahkamah berdasarkan keputusan Lembaga Pengarah, namun begitu, tiada sebarang arahan yang ditunjukkan berhubung keputusan Lembaga Pengarah tersebut. Namun pada 18 Jan 2012, selepas tempoh tiga bulan berakhir, CEO KHSB sekali lagi menulis surat kepada PTD Gombak kononnya inginkan penjelasan berhubung rampasan tanah tersebut.

Persoalannya, kenapakah Pengerusi KHSB tidak bersungguh-sungguh mempertahankan tanah mereka yang bernilai RM250 juta itu? Kenapakah Raja Idris tidak membuat rayuan di Mahkamah berhubung rampasan tersebut dan beliau seperti bersetuju dengan tindakan Menteri Besar merampas tanah itu?

“Adakah Pengerusi KHSB berpakat dengan Kerajaan Negeri untuk melepaskan tanah tersebut? Sehingga kini, pemegang saham minoriti masih belum mendapat penjelasan berhubung kehilangan tanah yang bernilai RM250 juta itu. Adakah ini konspirasi antara Pengerusi KHSB dan MB Selangor untuk merampas tanah bernilai tinggi bagi kepentingan peribadi mereka?

Persoalan yang ditimbulkan ini perlu dijawab oleh pihak Kerajaan Negeri dan KHSB sendiri. Kami percaya mungkin ada berlaku penyelewengan dan rakyat Selangor sendiri berhak untuk mengetahui kemana hilangnya tanah yang bernilai RM250 juta itu. Adakah ada pihak yang mendapat untung dari rampasan tersebut? Dan adakah ia juga sebenarnya berkaitan dengan pendedahan pembelian tanah bernilai jutaan ringgit yang hangat diperkatakan sekarang ini?,” ujarnya lagi. 
Tags: , ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 Komen

Post a Comment