LGE Prejudis Terhadap Filem Tanda Putera & Sekadar Cari Publisiti Murahan


Tindakan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang berdolak-dalik berhubung pengharaman tayangan filem Tanda Putera di negeri itu dan mendakwa media tersalah tafsir kenyataannya hanya taktik mencari publisiti murahan.

EXCO Pemuda UMNO, Datuk Sohaimi Shahadan berkata, tindakan Guan Eng itu bersifat populis tetapi hakikat sebenarnya ialah Setiusaha Agung DAP itu bersikap prejudis terhadap filem yang memaparkan semangat nasionalisme orang Melayu itu.

Beliau berkata, tindakan Guan Eng itu juga bagi melindungi fakta 'seorang pemuda Cina' yang membuang air kecil di sebatang tiang bendera, yang turut dipaparkan dalam filem tersebut.

"Jika Guan Eng tidak mahu tontong itu tidak mengapa. Hari ini Pemuda Umno mahu mengajak rakyat untuk menonton filem tersebut dan menilai sendiri filem yang mengangkat sejarah malaysia itu," katanya pada sidang media, semalam

Sohaimi yang juga Ketua Pemuda Umno Bahagian Selayang berkata, sebanyak 300 tiket percuma disediakan untuk diberikan kepada sesiapa yang mahu menonton filem arahan Datin Paduka Shuhauimi Baba itu khususnya rakyat Pulau Pinang.

Filem patriotik itu antara lain mengisahkan tentang perjuangan Tun Abdul Razak dan timbalannya, Tun Dr. Ismail Abdul Rahman dalam mentadbir negara serta cabaran yang dihadapi mereka selepas berlakunya peristiwa rusuhan kaum 13 Mei 1969.

Sebelum ini, tayangan filem lakonan Rusdi Ramli, Zizan Nin, Faezah Elai dan Linda Hashim yang menelan belanja kira-kira RM4.7 juta itu ditangguhkan beberapa kali ekoran bantahan pembangkang.

Mengulas lanjut, Sohaimi berkata, untuk mendapatkan tiket berkenaan, boleh mengunjungi laman Facebook beliau bermula hari ini sehingga 5 September depan.

"Orang ramai hanya perlu menjawab soalan mudah iaitu, Apakah Makna Kemerdekaan? Pengunjung yang terpilih  akan menonton filem itu di Golden Screen Cinema di Queensbay Mall, Pulau Pinang pada 8 September," katanya.


Sohaimi turut menyarankan agar filem Tanda Putera itu dijadikan novel dan menjadi bahan bacaan di peringkat sekolah untuk mendedahkan mereka sejarah awal negara dan tokoh-tokoh yang bayak berjasa.
Tags: , , ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

2 Komen

Post a Comment