BL1M - 18,111 Permohonan Tidak Dapat Diproses ... Duit Akan ......


Program Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) yang bertujuan untuk membantu warga Malaysia khususnya golongan muda untuk memiliki lesen motosikal yang sah sejak 2012 lalu telah membantu 70,455 pemohon  untuk memiliki lesen motosikal yang sah.                

Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia, Khairul Azwan Harun berkata, dari jumlah 210,000 permohonan yang diterima, hanya 138, 358 yang layak menyertai program ini selepas tapisan.

“Sehingga ke hari ini, 49,782 permohonan masih dalam proses BL1M, 29187 permohonan telah gagal tiga kali (gagal ujian komputer) manakala 18,111 permohonan lagi tidak dapat diproses disebabkan beberapa perkara.

Sehubungan dengan itu, Pemuda UMNO bersedia untuk memulangkan semula wang berjumlah RM199.00 iaitu kos yang telah diperkenalkan di bawah program BL1M ini kepada 18,111 permohonan yang tidak dapat diproses ini,” ujarnya dalam sidang media di sini sebentar tadi.

Tambahnya, untuk tujuan pemulangan semula wang kepada 18,111 orang peserta ini, ianya akan bermula pada 15 Januari ini. Sekretariatnya di Ibu Pejabat Pemuda UMNO Malaysia yang akan diketuai oleh Setiausaha Kerja Pemuda UMNO, saudara Mohd Lassim Burhan.

“Kita telah berbincang dengan kepimpunan Pergerakan Pemuda UMNO Negeri-negeri dan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Negeri akan bertanggungjawab juga bagi bersama-sama menguruskan proses pemulangan wang ini dengan bantuan Ketua Pemuda UMNO bahagian-bahagian seluruh negara.

Kita tidak ada masalah untuk memulangkan semula wang ini dengan bukti pemohon telah membuat bayaran untuk program ini dan dalam masa yang sama, kita mempunyai senarai lengkap permohonan program BL1M ini,” tambahnya.

Program BL1M ini program politik khidmat bakti bermatlamat untuk membantu warga Malaysia khususnya golongan muda yang berumur antara 17 hingga 40 tahun untuk memiliki lesen motosikal yang sah selain memberi kesedaran mengenai undang-undang jalan raya dan membina etika pemanduan berhemah.

Program BL1M ini adalah secara menyeluruh yang mana bermula daripada pringkat proses ujian teori undang-undang secara komputer, latihan, ujian praktikal dan sebagainya lagi. Pada masa ini kos purata untuk mohon lesen B2 ini adalah sebanyak RM380.

Menerusi program BL1M, mereka yang ingin mendapatkan lesen tersebut hanya perlu membayar RM199. Ini adalah politik khidmat bakti sepertimana yang Pemuda UMNO telah laksanakan seperti Karnival kerjaya, Biasiswa Pemuda BN dan pelbagai lagi.

Pengerusi BL1M, Tengku Azman Tengku Zainal Abidin berkata, mekanisme bagi mendapatkan semula bayaran tersebut, pemohon boleh berurusan dengan Pejabat Pemuda, mereka boleh pergi ke Pejabat Pemuda UMNO Bahagian untuk menghantar permohonan untuk mendapat balik bayaran.

“Selain Pejabat Pemuda UMNO Bahagian, mereka juga boleh hubungi Ibu Pejabat Pemuda UMNO Malaysia, di talian 03-40441199 bermula 15 Januari ini, untuk member butiran dan jika pihak Urusetia mendapati nama mereka ada dalam senarai, mereka akan mendapat balik bayaran dalam masa satu minggu,” tambahnya yang juga mantan EXCO Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.  


Tags: ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 Komen

Post a Comment