Isu Bas Lebih Penting Buat Rakyat Selangor Dari Isu Liwat Penasihat Ekonomi Selangor- GAPS


Sebahagian pemandu bas Cityliner Selangor yang melancarkan 
mogok  di Hentian Bas Banting, Selangor baru-baru ini

Bas adalah pengangkutan utama rakyat Selangor pergi dan balik dari tempat kerja. Sejak Cityliner memberhentikan perkhidmatan bas di Selangor bulan lalu kerana rugi, berpuluh ribu rakyat selangor menjadi mangsa.  Kawasan yang paling teruk terjejas adalah Klang, Kapar, Pelabuhan Klang, Shah Alam, Kota Raja, Subang dan Banting yang menjadi nadi ekonomi Lembah Klang, ujar Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairudddin.

Kini apabila persekolahan telah bermula permasalahan ini lebih serius kerana ramai anak Selangor yang bersekolah dengan menaiki bas. Ibu-bapa terpaksa ambil cuti atau mc, bersusah payah mengambil dan menghantar anak mereka ke sekolah dengan basikal, motor atau kereta.

“Dimanakah tanggungjawab kerajaan negeri? Di manakah slogan Negeri Kebajikan yang dilaungkan pada setiap hari oleh pentadbiran kerajaan negeri? Adakah tugas MB dan Exco cuma melahirkan rumah-rumah urut yang tumbuh bagai cendawan atau membiayai mahasiswa berdemostrasi di jalanan?

Menteri Besar, Khalid Ibrahim seperti biasa akan menyalahkan orang lain pada setiap kali timbul masalah rakyat di Selangor, sedangkan beliau adalah ketua eksekutif pentadbiran di Negeri Selangor. Sebagai MB tidak ada cara lainkah untuk menyelesaikan masalah rakyat Selangor selain menudung ke pihak lain yang bukan dalam tanggungjawab mereka?,” ujarnya dalam satu kenyataan kepada media pagi ini.

Ujarnya, di manakah inisiatif MB untuk membantu rakyat? Khalid wajar belajar dari MB Negeri Sembilan yang membantu pengusaha gas yang mengalami kerugian dengan memberikan pampasan bagi memastikan perkhidmatan bas dapat terus diberikan kepada rakyat.

“Wahai MB Khalid, guna lah wang peruntukan RM300 juta mesra rakyat yang diluluskan dalam sidang Dun Selangor November lalu untuk membantu kebajikan sebenar rakyat, bukan menyalahgunakan wang itu untuk kroni politik dan projek tempelan yang merugikan rakyat.

Perkhidmatan bas sangat relevan di Selangor. Rakyat menuntut perkhidmatan bas diteruskan. Isu bas ini lebih penting dari isu Penasihat Ekonomi Kerajaan Selangor yang akan dijatuhkan hukuman atas kesalahan Liwat suka sama suka pada 9 Jan ini,” ujarnya yang juga Mantan Ketua AMK Negeri Selangor.

Tags: , ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

1 Komen

Post a Comment