Bersih 3.0: Nik Aziz Kata “Wajib”, Tapi Dia Sendiri Tak Datang


Badan Perhubungan UMNO negeri Kelantan hari ini mempersoalkan kenapa Nik Abdul Aziz tidak hadir pada perhimpunan ganas, Bersih 3.0  baru-baru ini di ibu kota selepas dia sendiri mengeluarkan 'fatwa' ia wajib dihadiri oleh rakyat negara ini.

Dalam masa yang sama, Timbalan Pengerusinya, Datuk Dr. Awang Adek Hussin mendesak Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya mendedahkan jumlah sumbangan yang diberikan kepada peserta dari negeri Kelantan yang pergi  ke perhimpunan ganas, Bersih 3.0  baru-baru ini.

“Kegagalan Menteri Besar Kelantan itu hadir pada perhimpunan tersebut menunjukkan bahawa perbezaan 'darjat' di antara rakyat dan pemimpin Pas. Kita hendak tahu berapa banyak dia menyumbang, lagi banyak sumbangan yang diberi lagi banyak pujian. Menteri Besar mesti beri sumbangan yang banyak. 

"Seperti sembahyang, ia wajib maka kita orang pertama yang harus lakukan, jadi kalau fatwa wajib ke Bersih 3.0 maka Nik Aziz seharusnya menjadi orang pertama pijak kawad berduri, ini yang kita tidak faham.   

"UMNO selalunya kepimpinan melalui tauladan tetapi bagi Pas ada standard berbeza, wajib bagi rakyat, tidak wajib bagi pemimpin," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Larian Bendera Sempena Sambutan Hari UMNO Ke-66 di Sekolah Kebangsaan Semut Api di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan Nik Abdul Aziz mengucapkan tahniah kepada peserta perhimpunan Bersih 3.0 dan mengaku memberi duit poket kepada ahli-ahli Pas yang menyertai perhimpunan itu semalam.

Nik Abdul Aziz memberikan duit poket itu atas kapasiti peribadi kepada ahli Pas di kawasannya yang meminta bantuan kewangan untuk menyertai demonstrasi haram tersebut.
Tags: ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

13 Komen

Post a Comment