Tolak Pembinaan UITM – Kepentingan Politik Didahulukan, Rakyat Diketepikan


Kerajaan negeri Selangor dibidas kerana bersikap double standard terhadap isu pembinaan cawanganUniversiti Teknologi Mara (UiTM) di atas tanah kepunyaan Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) yang dilihat tidak adil serta mempunyai agenda politik sehingga mengenepikan kepentingan rakyat Selangor secara keseluruhannya.

Menurut Pengerusi YBK, Dato Zainal Abidin Sakom, sikap kerajaan negeri yang cuba berdolak dalik dengan memberikan pelbagai alasan dan syarat dalam isu ini cukup jelas memperlihatkan sikap berat sebelah mereka dalam mengurus tadbir kerajaan negeri.

“Dalam isu ini, kita telah pun membayar cukai tanah sebanyak 218 ekar berjumlah RM 1.28 juta  bagi tujuan untuk membina sebuah UiTM yang telah diluluskan oleh kerajaan Malaysia. Selain itu, ada empat lot tanah lagi yang berjumlah 800 ekar, di mana YBK mempunyai cukai tertangguh RM 5.7 juta.
“Kerajaan negeri telah mengeluarkan borang 6A untuk menuntut bayaran cukai tersebut. Sekiranya YBK tidak mampu untuk membayar jumlah cukai tersebut, maka kerajaan negeri akan merampas tanah milik YBK itu. Dalam usaha untuk memastikan kerajaan negeri tidak merampas tanah milik YBK itu, maka  Yayasan Melaka telah membantu YBK untuk melangsaikan hutang cukai tersebut,” jelas beliau dalam satu wawancara eksklusif bersama UMNO-Online baru-baru ini.
Dalam masa yang sama menurut beliau lagi, YBK juga telah memohon kepada kerajaan negeri untuk mendapatkan kelulusan pembinaan cawangan UiTM tersebut di atas tanah milik YBK 218 ekar tersebut.
“Malangnya kerajaan negeri tidak meluluskan permohonan YBK bahkan telah menghantar surat memberikan syarat sekiranya mahu permohonan ini diluluskan. Syarat mereka ialah, saya sebagai pengerusi YBK mestilah melepaskan jawatan yang saya pegang ini. Kedua, tiga wakil kerajaan negeri, dua exco dan seorang pegawai kerajaan mesti dilantik untuk duduk di dalam yayasan ini.
“Yayasan ini mempunyai enam orang pemegang amanah. Pengerusi adalah Menteri Besar sendiri, tiga orang daripada exco dan kerajaan negeri , maka tinggal dua orang yang benar-benar daripada YBK. Dalam situasi ini, kami lihat tindakan kerajaan negeri seolah-olah mahu merampas YBK. Dengan merampas YBK, maka segala tanah dan harta-harta ini akan menjadi milik kumpulan ini,” ujarnya.
Namun jelas beliau lagi, apabila mereka menyedari bahawa YBK ini bukanlah ditubuhkan oleh kerajaan negeri, sebaliknya ditubuhkan oleh Tan Sri Muhammad Mat Taib, maka kerajaan negeri tidak boleh berbuat apa-apa apabila YBK menolak segala syarat dan permintaan mereka itu.
“Ternyata penolakan tersebut telah membuatkan mereka tersinggung dan mereka membuat satu keputusan untuk memulangkan semula wang bayaran cukai yang telah dibayar oleh Yayasan Melaka dengan alasan cukai tidak boleh dibayar oleh Yayasan lain.
“Manakala bayaran cukai sebanyak RM 2.8 juta yang telah dibayar untuk memastikan projek UiTM ini dapat dilaksanakan turut dipulangkan semula oleh kerajaan negeri melalui Pegawai Tadbir Tanah Hulu Selangor dengan nota yang berbunyi ‘Saya diarah oleh mesyuarat kerajaan negeri untuk memulangkan semula wang ini”,” jelas beliau lagi.
Berdasarkan senario di atas, bagi beliau amat jelas sekali bahawa kerajaan negeri Selangor tidak bersikap profesional dengan menidakkan kepentingan rakyat Selangor demi untuk kepentingan politik kepartian mereka.
“Mungkin Menteri Besar tidak meluluskan pembinaan UiTM ini kerana saya sebagai pengerusinya adalah ahli UMNO. Ya saya akur tentang perkara itu tetapi bagaimana pula dengan isu pengambilan hutang Talam  yang ditanggung oleh kerajaan negeri, bukankah syarikat tersebut juga dibangunkan ketika pemerintahan Barisan Nasional?
“Jadi  saya amat  hairan dengan sikap Menteri Besar Selangor, kenapa dalam isu Talam dia tolong, tetapi dalam hal ini beliau tidak mahu membantu? Inilah yang sayakan sebagai tindakan double standard dan satu penyalahgunaan kuasa yang amat ketara oleh pentadbiran kerajaan negeri Selangor. Kuasa yang telah diberikan oleh Allah kepada mereka itu telah disalah gunakan dan mereka membuat keputusan berdasarkan nafsu dan tidak berdasarkan keadilan,” tegasnya.
Bagaimanapun, beliau bersyukur kerana baru-baru ini Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam telah membuat keputusan bahawa perlucutan hak tanah YBK serta pemulangan balik wang cukai yang telah dibayar itu tidak sah dan terbatal.
“Setelah keputusan mahkamah, isu pembinaan UiTM di atas tanah YBK ini dibawa semula ke dalam mesyuarat kabinet dan akhirnya kabinet bersetuju untuk membangunkan UiTM di atas tanah YBK sekiranya mendapat kelulusan dari kerajaan negeri. Jika kerajaan negeri Selangor membenarkan sekarang, maka kita akan bina sekarang dan sekiranya mereka tetap tidak membenarkan, maka kita akan tunggu sehingga Selangor kembali kepada pemerintahan Barisan Nasional, “ ujarnya.
Beliau juga menyeru rakyat di Selangor agar melihat isu ini sebagai satu isu kepentingan bersama untuk menjamin masa depan anak cucu pada masa yang akan datang.
“Saya melihat kerajaan negeri yang telah diberi peluang oleh Allah untuk memerintah negeri ini, telah melakukan kesilapan yang besar. Sebuah kerajaan sepatutnya apabila ia ditubuh, tidak boleh meminggirkan mana-mana rakyat atas alasan awak orang UMNO atau parti lain selain dari parti mereka.
“Malah, mereka mengambil sikap bermusuhan dengan Yayasan seperti YBK ini. Yang sepatutnya tidak dilakukan oleh sebuah kerajaan negeri.  Jadi saya minta rakyat di Selangor, memgambil satu pendirian untuk mengubah senario ini agar perkara seperti ini tidak akan berulang lagi,” akhiri beliau.
Sumber: UMNO-Online

Tags: , ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

60 Komen

Post a Comment