PRU14 : Pakatan Pembangkang Akan Musnah Jika Abai Pribumi - Mahathir


Satu waktu dulu kata kata Mahathir menjadi kontroversi apabila dia cakap “better the devil you know than the angel you dont ”, walaupun maksud nya secara kasar yang hendak diberitahu oleh Tun Mahathir adalah lebih elok yang dikenali dari yang tidak dikenali, namun orang Melayu yang tidak tahu ia hanyalah pepatah bahasa Inggeris, lalu terus menerkam Mahathir kerana tersebut perkataan “Iblis” dan “malaikat” dalam pepatah itu.

Maka yang dimaksudkan adalah yang dikenali buruk baiknya lebih selamat untuk didekati dari pada yang tidak dikenali langsung.

Pepatah yang disebut Mahathir ini satu ketika lalu kali ini amat sesuai pula dengan kisah parti Pribumi dan sekutunya.

Walaupun beberapa hari lalu, penyembah "agama Mahathir" seperti Hamizura menyatakan dalam mesyuarat yang berlangsung dengan Tun Mahathir yang sebagai  berjalan dengan lancar dan bersemangat dan katanya Insya Allah Pribumi akan menggantikan UMNO, namun dia berkata sedemikian atas kapasiti terhad dan pengalaman terhad dia sahaja. Mungkin juga syok sendiri.

Apa yang terlihat tenang di atas tidaklah setenang di dasar air.

Hamizura sangat mentah dalam hal politik, jika dia beri pendapat pun pendapatnya berpaksi kepada kebencian terhadap UMNO , dan bukan atas kebenaran pada situasi yang wujud.

Beberapa wakil dari parti pembangkang sudah pun bersuara untuk mengizinkan parti mereka menyerahkan beberapa kerusi kepada parti Pribumi, namun ia terhad kepada kerusi bermasalah, kerusi tidak pasti menang dan kerusi yang membebankan. Bahkan jumlahnya pun amat tehad.

Dengan keazaman dan tekad mahu anaknya menjadi Perdana Menteri, mustahil Tun Mahathir akan berpuas hati dengan jumlah yang diizinkan partinya bertanding.

Maka , yang pasti pertelingkahan akan berlaku menjelang PRU14 sesama mereka.

Bukan setakat pertelingkahan , bahkan dijangka ada dia antara mereka “go it alone” dengan meletakkan calon dikawasan yang dirasai boleh menang, maka dijangkakan pertindihan kawasan dan perlawanan 3 penjuru pasti akan berlaku.

Semalan Mahathir mengugut secara halus , jika Pribumi tidak diterima atau ditolak oleh pembangkang , maka pembangkang akan kalah pada PRU14.

Jika Mahathir bercakap, dia akan secara sulit melakukan kerja ke arah itu.

Satu waktu dulu ketika hendak menjatuhkan Abdullah, Tun Daim sebagai kuncu Mahathir menyatakan jika Pak Lah terus pegang teraju, BN akan hilang 4 negeri , dan ternyata betul.

Itu dulu, hari ini belum tentu perancangan jahat Mahathir pada hari ini akan diizinkan Allah SWT. 

Bukanlah kehebatan meramal oleh Tun Daim itu dipersoalkan, tetapi kerja sulit untuk memastikan ramalan itu yang menjadi persoalan.

Ada suara suara menyatakan kerja sulit dengan beberapa pihak oleh puak Tun Mahathir yang menjayakan rancangan itu. Ini temasuk kerja memburukkan BN dan Pak Lah yang dibuat setiap hari, dan apabila BN tewas mereka hanya perlu berkata “kami sudah beri tahu awal lagi”, sedangkan mereka yang memainkan peranan kearah kekalahan itu.

Maka kali ini sebaik sahaja Mahathir mengugut, maka adalah nanti yang akan dilakukan oleh pihaknya. Bagi yang amatur dengan tabiat Mahathir , maka tunggu sajalah padahnya nanti.

Kini ternyata Parti Pribumi jadi beban baru kepada pihak pembangkang, pada awal penerimaan Mahathir oleh pembangkang, parti baru belum ada dalam rencana mereka, mereka hanya mahu terima Mahathir sebagai alat menyerang BN dan Najib sahaja.

Mahathir seperti harimau lapar tidak akan berpuas hati jika partinya hanya mendapat kerusi “Leftover sahaja” kerana akan mendakwa Pribumi hanya minat pada kerusi Parlimen dan berhak kepada jumlah yang lebih banyak.

Apapun awal awal lagi Mahathir sudah beri amaran meramalkan pembangkang akan kalah jika tolak Pribumi. Tidak pasti ia hanya ramalan atau terselit ugutan.

Sebenarnya Pakatan tidak bersalah dalam hal ini, Pribumi yang datang menyelit kemudian tetapi mahu jadi “besar kepala” pula.

Mungkin  Mahathir lupa , Pakatan  masih ingat kata kata pepatah luahan nya, “better the devil you know, than the angel you dont”. 

Malangnya Pribumi sebagai sebuah parti baru lahir ada lah “angel you dont” kepada mereka,  kerana sesama mereka PKR, DAP dan PAN adalah “devil they know”, lebih selamat dengan iblis yang dikenali. (BB)
Tags: , ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 Komen

Post a Comment