Ronnie Liu, Lu Resignlah Kalau Bangang Nak Urus Peruntukan MARRIS


BN Selangor hari ini menasihatkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim agar menasihatkan pula Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian  Dan penyelidikan, YB Ronnie Liu untuk meletakkan jawatan atau tidak lagi meneruskan sessi penipuan demi penipuan kepada rakyat.  

Timbalan Ketua Pemuda MCA Selangor, Dr Ching Eu Boon berkata, berdasarkan aduan dan laporan yang diterima oleh Pusat Khidmat Pakar BN Selangor, sebanyak 32.85% laporan yang diterima adalah aduan masalah jalan raya yang agak teruk di seluruh negara.

”Apa yang berlaku baru-baru ini, ada dua kes di Klang di mana terdapat dua kematian akibat jalanraya yang tidak diselenggara dengan baik hinggakan wujud lubang besar yang menyebabkan kemalangan maut ini, yang sedihnya apabila EXCO Kerajaan Negeri, Ronnie Liu menyalahkan kerajaan pusat kerana kononnya jalanraya itu di bawah penyelenggaraan kerajaan pusat, malah langsung tidak memberikan sebarang peruntukan kepada kerajaan negeri untuk menyelenggara jalan.

Dia kata, satu sen pun kerajaan pusat tak bagi, menyebabkan jalan-jalan ini tidak dapat diselenggara. Kita nak nasihatkan Ronnie yang menjaga hal-ehwal PBT di Selangor ini agar belajar dengan mantan EXCO yang lama kalau dia tidak tahu mentadbir kerana tindakannya menyalahkan kerajaan pusat jelas membuktikan bahawa dia dan kerajaan pakatan ini gagal mentadbir dengan baik,” ujarnya dalam satu sidang media di sini hari ini.

Tambahnya, mengikut laporan Ketua Audit Negara, kerajaan persekutuan memberikan RM375.9juta kepada kerajaan negeri dengan tujuan penyelengraaan jalan negeri iaitu MARRIS. Peruntukan ini merupakan tanggungjawab kerajaan pusat kepada kerajaan negeri walaupun Selangor merupakan negeri yang diperintah kerajaan pakatan DAP-PKR dan PAS.

”Ini merupakan satu perkara penting kerana penyelenggaraan jalan negeri sejauh 16,013km di Selangor ini, kerajaan pusat tanggung untuk penyelenggaraan bernilai RM375.9juta ini. Ini bermakna, duit penyelenggaraan ini telah turun kepada kerajaan negeri.

Dalam laporan, pada 1 Januari 2011, baki yang ada dalam kerajaan negeri RM162.46juta. Tahun 2011, duit peruntukan yang diturunkan oleh kerajaan pusat sebanyak RM375.9juta, maka perbelanjaan yang mengikut kerajaan negeri, mereka hanya belanja RM218.15juta dan sehingga akhir tahun 2011, baki yang ada di kerajaan negeri ialah sebanyak RM319.85juta. Masih ada baki RM319.85juta lagi.

Maka, ini secara tidak langsung menyebabkan wang kerajaan negeri meningkat tetapi hakikatnya peningkatan wang kerajaan negeri bukanlah kerana kecekapan Menteri Besar untuk menguruskan kewangan sebaliknya beliau tidak membelanjakan untuk kebaikan rakyat.

Tidak guna jika Khalid Ibrahim berbangga dengan peningkatan hampir RM2 billion kepada kerajaan Negeri jika rakyat tidak mendapat hasil dari peningkatan ini. Hakikatnya, Selangor yang terkenal sebagai negeri maju masih lagi mempunyai infrastruktur yang tidak sempurna di sesetengah kawasan,” ujarnya yang lebih mesra dengan panggilan nama Azman Ching di kalangan masyarakat dan pemimpin politik Selangor.

Mengikut laporan Ketua Audit Negara ini, Menteri Besar yang juga pernah mengaku dalam akhbar Utusan Malaysia, yang mereka telah menerima wang Marris.

”Jadi, Khalid Ibrahim kena tegur Ronnie Liu atau memintanya meletakkan sahaja sebagai ahli EXCO kerana tak sesuai, merosakkan imej dan dalam masa yang sama, rakyat akan tertipu dengan helah-helahnya. Akhirnya, Selangor sebagai negeri yang maju tetapi masih lagi mempunyai infrastruktur yang tidak sempurna,” ujarnya lagi. 
Tags: , ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

1 Komen

 1. Anonymous
  12:08 PM

  [url=http://www.yahooguccionline.com]gucci 財布 新作[/url]
  [url=http://www.yahooguccionline.com]gucci 長財布[/url]
  [url=http://www.yahooguccionline.com]gucci 新作 財布[/url]
  [url=http://www.yahooguccionline.com]gucci の財布[/url]
  [url=http://www.yahooguccionline.com]gucci メンズ 財布[/url]
  グッチは、イタリアの方法および皮革製品商標(グッチグループの一部)です。それはフランスの会社PPRによって所有されます。グッチは1921年にフィレンツェでGuccioグッチによって設立されました。 オフィシャル オンラインショップ では、オンライン限定商品をはじめ、ハンドバッグやラゲージ、レザー小 物、スカーフ、ベルト、ウォッチなど幅広い製品のラグジュアリーなオンライン ショッピングをお楽しみいただけます。

  [url=http://www.yahooguccionline.com/グッチ-新作-c-1.html]http://www.yahooguccionline.com/グッチ-新作-c-1.html[/url]
  [url=http://www.yahooguccionline.com/ugg-ブーツ-メンズ-アスコットascot-チェスナット-p-184.html]http://www.yahooguccionline.com/ugg-ブーツ-メンズ-アスコットascot-チェスナット-p-184.html[/url]
  [url=http://www.yahooguccionline.com/☆大人気グッチ-長財布を激安販売中【送料無料】グッチ-gucci-gg柄-長財布-ベージュ&ブラウン-112724-p-663.html]http://www.yahooguccionline.com/☆大人気グッチ-長財布を激安販売中【送料無料】グッチ-gucci-gg柄-長財布-ベージュ&ブラウン-112724-p-663.html[/url]
  [url=http://www.yahooguccionline.com/「gucciグッチ-アウトレット」【即纳】グッチ-gucci-gg柄-スーキー-ハンドバッグ-ブラック-21194-p-332.html]http://www.yahooguccionline.com/「gucciグッチ-アウトレット」【即纳】グッチ-gucci-gg柄-スーキー-ハンドバッグ-ブラック-21194-p-332.html[/url]
  [url=http://www.yahooguccionline.com/グッチ-アウトレットがsale大幅値下げグッチ-gucci-ニューブリット-gg柄-キーケース-ベージュ&ダークブ-p-124.html]http://www.yahooguccionline.com/グッチ-アウトレットがsale大幅値下げグッチ-gucci-ニューブリット-gg柄-キーケース-ベージュ&ダークブ-p-124.html[/url]

Post a Comment