Petani jangan jual tanah – MB

Golongan petani di negeri ini dilihat cenderung untuk menjual tanah pertanian milik mereka kepada pihak lain terutama dari Singapura kerana tidak berminat untuk mengusahakan sektor pertanian.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohammed Khaled Nordin berkata, pihaknya menerima banyak permohonan pemindahan hak milik tanah pertanian kerana pemilik tidak berminat, tidak ada komitmen serta masa untuk mengusahakannya.

"Mereka menjual tanah kepada pemilik yang berasal dari bandar malah negara jiran, Singapura yang dapat melihat sektor pertanian sebagai sesuatu yang berpoten. Jika berterusan orang lain yang dapat, mereka lihat ia sebagai sesuatu yang berpotensi (untuk dimajukan).

"Kenapa kita tak mahu teruskan? Kerana itu kita perlu cari jalan penyelesaian," katanya ketika berucap pada Majlis Kesyukuran dan Ramah Mesra Barisan Nasional (BN) Bersama Menteri Besar serta merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Pertubuhan Peladang Kawasan Bakri, di sini.

Yang turut hadir Ahli Dewan Undangan Negei (ADUN) Bukit Naning yang juga Pengerusi Pertubuhan Peladang Kebangsaan dan Johor, Datuk Saipolbahari Suib.

Baca seterusnya di sini
Tags: ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

4 Komen

Post a Comment